tiistai 8. marraskuuta 2011

Conan the Barbarian


Conan the Barbarian (2011)
Ohjaus: Marcus Nispel
Käsikirjoitus: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, Sean Hood
Näyttelijät: Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nichols, Ron Perlman, Rose McGowan, Nonso Anonzie, Saïd Taghmaoui
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 359
Pisteet:
Robert E. Howardin luoma miekkasankari Conan barbaari seikkaili ensin novelleissa 1930-luvulla, jotka on sittemmin julkaistu kirjakokoelmina myös Suomessa. Sen jälkeen useat muut kirjailijat ovat kirjoittaneet Conan-seikkailuja, mutta Howardin teokset ovat pysyneet kaikkein suosituimpina. Suomessa Conan muistetaan hyvin myös sarjakuvista, joita alettiin julkaista vuonna 1975. Etenkin sarjakuvien kansitaide on jäänyt monien mieleen. John Miliuksen vuonna 1982 ohjaama elokuva Conan the Barbarian on kuitenkin useimmille se mistä hahmo muistetaan. Ja roolia esittänyt Arnold Schwarzenegger on monien mielestä se ainut oikea Conan barbaari, ainakin näyttelijänä. Itse muistan hahmon juurikin Miliuksen hienosta seikkailuelokuvasta ja sarjakuvista, kirjoja en ole koskaan lukenut.
Vuonna 1984 tehtiin Miliuksen elokuvalle paskempi jatko-osa, Conan the Destroyer, ja vuonna 1985 hahmo nähtiin vielä elokuvassa Red Sonja, tosin nimellä Kalidor. Schwarzenegger näytteli roolia niissäkin. Sen jälkeen hahmo on nähty piirrossarjoissa ja vuoden verran pyörineessä tv-sarjassa Conan the Adventurer, jossa roolia näytteli kehonrakentaja Ralf Möller. Pitkään oli myös suunnitelmissa tehdä kolmas osa alkuperäiselle elokuvalle. Milius suunnitteli itse jopa King Conan elokuvaa, jossa Schwarzenegger olisi näytellyt kuninkaaksi noussutta Conania. Kun Schwarzenegger ryhtyi kuvernööriksi, päätettiin tuosta ideasta lopulta luopua, tosin nyt kun hän ei enää ole kuvernööri ja palasi näyttelijäksi, olisi sellainen ollut mahdollista tehdäkin. Mutta sitä ennen päätettiin tehdä uusintaversio, joten King Conan on luultavasti lopullisesti haudattu ja kolmannen osan tekeminen alkuperäiselle elokuvalle olisi hieman outoa kun uusintaversio on juuri tehty.
Alunperin uusintaversion ohjaajaksi kaavailtiin Brett Ratneria, mutta lopulta homma meni uusintaversio-ohjaaja Marcus Nispelille, joka oli aiemmin ohjannut uusintaversiot elokuvista The Texas Chainsaw Massacre ja Friday the 13th. Niistä ensin mainittu on yllättävän hyväkin, joten potentiaalia miehellä on ohjata oikeasti hyviäkin elokuvia. Valitettavasti tämä Conan the Barbarian ei sellainen ole. Elokuva on kuvaukseltaan sekava, näyttelijäsuorituksiltaan huono ja toimintakohtauksiltaan tylsä. Oikeastaan ainoat hyvät seikat ovat nakuilut ja veren määrä. Ne eivät kuitenkaan auta mitään, etenkin kun hahmoissa ei ole mitään kiinnostavuutta. Jason Momoa on todella hyvä sivuroolissa Game of Thrones tv-sarjassa, mutta tässä miehestä ei löydy oikein mitään karismaa. Jonkun muun ohjaajan käsissä hänestä olisi kenties voinut irrota hieman parempaa ilmaisua. Stephen Lang on aikamoisen tönkkö pääpahiksen roolissa, eikä muutkaan näyttelijät juuri sen paremmin rooleistaan suoriudu.
Juoni menee seuraavasti. Taistelukentällä syntynyt Conan (penturoolissa Leo Howard ja aikuisena Jason Momoa) menettää äitinsä heti synnyttyään ja isänsä (Ron Perlman) ollessaan vielä lapsi. Paha sotaherra Khalar Zym (Stephen Lang) nimittäin hyökkää heidän pieneen kyläänsä ja tappaa kaikki, patsi Conan jää henkiin. Parikymmentä vuotta myöhemmin aikuiseksi varttunut ja satoja vihollisia tappanut Conan vannoo edelleen kostoa Khalar Zymille, jonka jäljille pääseekin sopivasti. Mutta ennen kuin pääsee kohtaamaan isänsä tappajan, on hänen pelastettava munkkiluostarissa varttunut Tamara (Rachel Nichols), joka on todellisuudessa Acheronin nekromantikkojen puhdasverinen jälkeläinen, jonka verta Khalar Zym tarvitsee elvyyttääkseen pelätyn naamion, jolla voi hallita maailmaa.
Marcus Nispelin ohjaama Conan the Barbarian on siis kaikin puolin epäonnistunut elokuva, jota on melkoisen turha katsoa. John Miliuksen alkuperäinen elokuva on paljon suositeltavampaa katsottavaa, mikäli ei ole sitä vielä nähnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti