torstai 10. marraskuuta 2011

The Devil's Double


The Devil's Double (2011)
Ohjaus: Lee Tamahori
Käsikirjoitus: Michael Thomas, Latif Yahia
Näyttelijät: Dominic Cooper, Ludivine Sagnier, Raad Rawi, Philip Quast, Mem Ferda, Latif Yahia
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 361
Pisteet: ***½
Tositapahtumiin perustuva elokuva Saddam Husseinin sadistisesta psykopaattipojasta ja tämän kaksoisolennosta.
Eletään 80-luvun loppua. Irakin armeijan luutnantti Latif Yahia (Dominic Cooper) kutsutaan presidentti Saddam Husseinin (Philip Quast) palatsiin, jossa Saddamin poika Uday Hussein (Dominic Cooper) pyytää Latifia kaksoisolennokseen. Kaksikko kävi samaa koulua 15-vuotiaina ja jo silloin heidän sanottiin olevan toistensa näköisiä. Udayn isälläkin on kaksoisolento, joten miksei myös hänellä. Latif ei kuitenkaan suostu, joten hänet vangitaan ja hänen perheensä henkeä uhataan, jolloin mies lopulta muuttaa mielensä. Hänelle tehdään kasvoleikkaus ja annetaan hammasproteesi, jotta hän näyttäisi enemmän Udaylta. Lisäksi hän joutuu opettelemaan Udayn puhe- ja kävelytyyliä. Työnkuvana on käydä tilaisuuksissa jotka tylsistyttävät Udayta ja tietenkin olla maalitauluna mikäli joku sattuisi yrittämään murhata Udayn. Hyvin pian Latif huomaa Udayn olevan täysin seonnut vallasta, jonka tämä on saanut olemalla presidentin poika. Rahaa, huumeita, naisia, aseita, kalliita autoja, vaatteita ja kelloja. Luksuselämää. Nämä kaikki ovat myös Latifin ulottuvilla, mutta tietyin rajauksin. Uday pitää lisäksi pikkutytöistä, joita poimii kyytiinsä ja raiskaa ja tappaa kotonaan. Latif haluaa pois tästä painajaisesta, mutta Uday ei päästä häntä pakenemaan.
Tämän suhteen oli todella kovat odotukset. Jopa Scarfaceen verrattu elokuva jätti kuitenkin pienoisen pettymyksen. Hyvähän tämä ehdottomasti on, muttei loistava. Dominic Cooper on loistovedossa sekä Latifin että hullun Udayn rooleissa. Mies selvästi nauttii sekä selväjärkisen Latifin että kokkelipäissä pikkutyttöjä panevan Udayn näyttelemisestä. Cooper nähdään useasti samassa kuvassa molemmissa rooleissa. Trikki on tehty kuvaamalla miestä eri rooliasuissa ja liittämällä kuvat yhteen tietokoneella. Ludivine Sagnier näyttelee Udayn vakihuora Sarrabia, joka rakastuu Latifiin ja tahtoisi karata tämän kanssa. Philip Quast nähdään sekä Saddam Husseinina, että tämän kaksoisolentona, yhdessä kohtauksessa nämä pelailevat tennistä yhdessä. Mieleen jäi myös Mem Ferda Kamel Hannahin roolissa, joka ampuilee juhlassa AK-47:llä. Oikea Latif Yahia puolestaan nähdään pienessä roolissa ja lisäksi hän auttoi käsikirjoituksen tekemisessä, joka tehtiin hänen kirjansa pohjalta.
The Devil's Doublen suurin heikkous oli se, ettei se vienyt missään vaiheessa kunnolla mukanaan. Lisäksi elokuva oli lopulta liian kiltti, välillä toki saatiin kohtauksiin todellista hulluutta, esim. Kamel Hannahin pöydällä sekoilussa, Udayn pikkutyttöjahdissa ja morsiankohtauksessa. Jotenkin juonesta puuttui myös punainen lanka. Ajankuvaus tuntui myös aika heikolta, ei oikein tullut fiilistä että nyt on 80-luvun loppu ja nyt siirryttiin 90-luvun alkuun. Juonen suhteen oltiin otettu vapauksia, eli vaikka elokuva perustuu tositapahtumiin, on se selkeästi viihdeleffa eikä mikään historian kuvaus. Lee Tamahorin ohjaus on toimivaa, mutta siitä puuttui todellinen särmä, joka olisi nostanut elokuvan toiselle tasolle. Väkivaltakohtauksissa Tamahori oli parhaimmillaan.
Kaikesta huolimatta The Devil's Double on yksi vuoden 2011 mielenkiintoisimmista elokuvista, vaikkei aivan niin loistava olekaan kuin odotin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti