lauantai 14. tammikuuta 2012

Sinners and Saints


Sinners and Saints (2010)
Ohjaus: William Kaufman
Käsikirjoitus: William Kaufman, Jay Moses
Näyttelijät: Johnny Strong, Kevin Phillips, Costas Mandylor, Sean Patrick Flanery, Tom Berenger, Method Man, Kim Coates, Bas Rutten, Louis Mandylor, Jürgen Prochnow, Jolene Blalock, Brooklyn Sudano, Matt Beckham
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 16
Pisteet: ***½
Hyvä toimintapläjäys.
Hurrikaani Katrinan tuhojen jälkeinen New Orleans. Sean Riley (Johnny Strong) on kovaotteinen kyttä, joka ei kaihda kusipäärikollisten tappamista silloin kun aihetta löytyy. Kotona ei odota kukaan, sillä ainut poika kuoli syöpään ja vaimo jätti, joten mitään menetettävääkään ei ole. Pomo (Tom Berenger) määrää hyllyttämisuhan alla olevan Rileyn avustamaan raa'an murhatutkimuksen selvittelyssä Will Ganzia (Kevin Phillips), jolla taas on kaksi ja lasta ja vaimo odottamassa kotona. Riley tuntee rikollismaailman paremmin kuin Ganz, joten he pääsevät nopeasti rikollisten jäljille, jotka jättävät jälkeensä useita kertoja elävältä poltettuja ihmisiä, jotka on välillä sammutettu jauhesammuttimella ja sytytetty sitten uudestaan palamaan. Rileylle selviää, että osallisena on myös hänen lapsuuden ystävänsä Colin (Sean Patrick Flanery), jonka kanssa hän palveli armeijassa joitakin vuosia sitten. Myös kyseisten murhien takana olevat rikolliset ovat entisiä sotilaita, joten Rileyn on pistettävä parastaan, jos aikoo pistää heidät kylmäksi.
Tässäpä hyvä toimintaleffa. Amerikkalaiset toimintaelokuvat ovat viime vuosina olleet melkoisen heikkoja, ainakin jos verrataan 80- ja 90-lukujen kulta-aikoihin. Toimintatähdet näyttelevät nykyään lähinnä halvoissa Itä-Euroopassa kuvatuissa ö-leffoissa, joita ei hirveästi jaksa enää edes katsella kun tietää että paskaahan sieltä on melkein aina tulossa. Hyvänä esimerkkinä Steven Seagalin nykyleffat. Siksipä on mukava huomata, että Yhdysvaltain määperällä jaksetaan vielä ylipäätään tehdä toimintaleffoja. Tämä William Kaufmanin ohjaama Sinners and Saints on ainakin erittäin viihdyttävä tapaus. Ja toimintakohtauksiltaan yllättävän kova. Viattomia sivullisia tapetaan ihan kiva määrä silmääkään räpäyttämättä. Puhumattakaan polttokohtauksista, jotka on melkoisen hyvin toteutettuja, vaikkei budjetti mikään iso ole ollut.
Veitsivalmistaja, muusikko, taistelulajitaitaja ja näyttelijä Johnny Strong tunnetaan lähinnä elokuvista Black Hawk Down (Isku Mogadishuun) ja The Fast and the Furious (Hurjapäät), mutta on näytellyt myös elokuvissa The Glimmer Man ja Get Carter (Tappakaa Carter). Tässä hän esittää pääosaa ja tekeekin yllättävän hyvän roolisuorituksen. Ei hänelle nyt sentään mitään palkintoja pidä antaa, mutta mieluummin kyllä katsoisin lisää Johnny Strongin tähdittämiä toimintaleffoja kuin Steven Seagalin, siis ainakin jos Seagalin elokuvien taso ei mihinkään ole nousemassa. Kevin Phillips vetäisee myös aikas toimivan sivuroolin. Indiana Jones-tv-sarjasta ja The Boondock Saints elokuvasta tunnettu Sean Patrick Flanery nähdään aika lyhyeksi jäävässä sivuroolissa, mutta vetäisee sen kyllä varmalla otteella. Pahisten rooleissa nähdään Saw-elokuvista tuttu Costas Mandylor, Costasin pikkuveli Louis Mandylor, vapaaottelija Bas Rutten ja lukuisista pahisrooleista tunnettu Jürgen Prochnow. Pikkurooleissa nähdään myös Kim Coates, Tom Berenger ja Jolene Blalock.
Tiukka leffa, etenkin toimintakohtauksiltaan. Kannattaa ehdottomasti katsella. Täytyykin tutustua myös muihinkin William Kaufmanin ohjaamiin elokuviin, The Prodigy, The Hit List ja tuleva One in the Chamber.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti