keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Cleanskin


Cleanskin (2012)
Ohjaus: Hadi Hajaig
Käsikirjoitus: Hadi Hajaig
Näyttelijät: Sean Bean, Abhin Galeya, Charlotte Rampling, Peter Polycarpou, Tuppence Middleton, Tom Burke, Sam Douglas, Michelle Ryan, James Fox, Tariq Jordan, Silas Carson, Shivani Ghai, Chris Ryman, Glen Wrage, Mens-Sana Tamakloe
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 185
Pisteet: ****
Yllättävän hyvä terroristidraama.
Ewan (Sean Bean) on Iso-Britannian salaisen palvelun agentti, joka on omistautunut työlleen. Erästä tehtävää suorittaessaan hän haavoittuu ja päästää samalla karkuun naamioidun terroristin, Ashin (Abhin Galeya), joka vie mukanaan erittäin vaarallista semtex-räjähdysainetta. Muutamia päiviä myöhemmin itsemurhapommittaja räjäyttää itsensä Lontoossa samaisella räjähdysaineella. Salaisen palvelun kakkosjohtaja Charlotte McQueen (Charlotte Rampling) antaa Ewanille epävirallisen tehtävän etsiä kyseisen terroristi käsiinsä ja hävittää kaikki todisteet siitä, että salainen palvelu olisi ollut osallinen räjähdysaineen häviämiseen. Avukseen hän saa Markin (Tom Burke), joka nuoruudestaan ja sekaisesta tukastaan huolimatta vaikuttaa ihan pätevältä tyypiltä. Samaan aikaan Ash tapaa sattumalta entisen tyttöystävänsä Katen (Tuppence Middleton), jonka kanssa tahtoisi vielä yhteen, mutta on jo liian syvällä terroristiverkostossa että pääsisi siitä pois. Vaimonsa joitakin vuosia sitten menettänyttä Ewania ei pysäytä mikään muu kuin kuolema, mutta edes hän ei tiedä koko totuutta terroristien taustalla olevista tahoista.
Tämä tarjosi todella positiivisen yllätyksen. Hadi Hajaigin ohjaama ja käsikirjoittama Cleanskin on raadollisen väkivaltainen rikosdraamatrilleri, jossa vastakkain ovat aatteelleen vannoutunut terroristi ja rakkaimpansa menettänyt tappaja-agentti. Termiä "cleanskin" käytetään sellaisista terroristeista, joilla ei ole aiempia tuomioita ja ovat siten tuntemattomia tekijöitä viranomaisille. Sellainen on myös Ash, jonka taustoja kerrotaan näyttämällä hänen elämäänsä kuusi ja kolme vuotta aiemmin, jolloin hänet värvättiin terroristisoluun ja hän erosi Katesta. Terroristitekoja ei tässä pystytty mitenkään järkevästi perustelemaan, mikä on ihan ymmärrettävää, sillä moinen touhuhan on täysin järjetöntä perustella järkevästi. Ashin suhde Kateen tarjosi kuitenkin myös ihan hyvää pohdintaa, joten menneiden näyttäminen oli ihan perusteltua. Samalla näytettiin myös miten Ash vajosi yhä syvemmälle terroristien maailmaan auttaessaan kolme vuotta sitten Glenn Wragen esittämää kersantti Glen Conlania suorittamaan murhatehtävänsä. Wrage vetäisi erinomaisen roolisuorituksen melkoisen sekopäisenä terroristina. Hyvin näytteli rooliaan myös Peter Polycarpou, joka esitti Ashin värvääjää.
Ashin roolia esittänyt Abhin Galeya oli erittäin vakuuttava roolissaan ja oli Sean Beanin esittämän Ewanin ohella elokuvan parasta antia. Kaksikko nähtiin samoissa kohtauksissa vain muutaman kerran, mutta heidän välinen taisto oli kyllä oikein hienoa katsottavaa. Verta ja väkivaltaa elokuva tarjoili melkoisen paljon. Pääosumia tuli runsaasti ja nähtiinpä jopa aivonkappaleita lattialla. Käsiaseiden lisäksi käytettiin myös veitsiä ja machetea. Eikä tietysti pidä unohtaa käsiä ja jalkoja, joita käytettiin aina kun tarve vaati. Luut siis katkeilivat ja veitsi upposi silmään. Alastomuuttakin löytyi. Sitä tarjoili enimmäkseen suloisen kaunis Tuppence Middleton, tosin myös Shivani Ghain esittämä huora nähtiin varsin vähissä vaatteissa. Kuvaukseen oltiin saatu hienoa tyylittelyä ja budjettikin näytti huomattavasti isommalta kuin oikeasti oli. Miksikään todelliseksi klassikoksi tätä ei missään nimessä voi sanoa, mutta erittäin hyvä elokuva kuitenkin oli kyseessä. Ehdottomasti siis suositeltavaa katsottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti