sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Maniac Cop


Maniac Cop (Mielipuoli kyttä) (1988)
Ohjaus: William Lustig
Käsikirjoitus: Larry Cohen
Näyttelijät: Tom Atkins, Bruce Campbell, Laurene Landon, Richard Roundtree, William Smith, Robert Z'Dar, Sheree North, Victoria Catlin, Sam Raimi, William Lustig
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 367
Pisteet: ***
Poliisiksi pukeutunut isokokoinen mies murhaa viattomia ihmisiä raa'asti New Yorkin kaduilla. Poliisijohto yrittää peitellä tilannetta samalla kun rikosetsivä Frank McCrae (Tom Atkins) tutkii tapauksia. Nuori poliisi Jack Forrest (Bruce Campbell) joutuu epäillyksi murhista kun oikea murhaaja tappaa hänen vaimonsa Ellenin (Victoria Catlin), jota Jack pettää toisen poliisin, Theresa Malloryn (Laurene Landon) kanssa. McCrae on kuitenkin fiksu ja ymmärtää tutkia tapausta pidemmälle, vaikka muiden poliisien mielestä Forrest on selvästi syyllinen. McCrae pääseekin pian oikean murhaajan jäljille, joka saattaa olla jo vuosia aiemmin kuollut poliisi, joka on tullut kostamaan. Mielipuoli kyttä on pysäytettävä ennen kuin tämä tappaa lisää ihmisiä.
Erinomainen idea, mutta toteutus on kyllä valitettavan löysää katsottavaa. Katsoin tämän edellisen kerran joskus 90-luvun alkupuolella, joten muistikuvat tästä olivat erittäin heikot. Mutta nyt kun tämän katsoi uudestaan, niin eipä ihme ettei tästä hirveästi muista. Mielipuoli kyttä on hahmona kyllä loistava ja Robert Z'Dar rooliin aikamoisen täydellinen ihmeellisine leukoineen. Muut hahmot ovat kuitenkin melkoisen köyhiä ja mitäänsanomattomia. Bruce Campbell jäi liiaksi sivuhahmoksi, mutta ei toisaalta roolissaan mitenkään parhaimmillaan ole. Tom Atkins vetää oman roolinsa aika sivumennen läpi, hahmosta olisi pitänyt ottaa enemmän irti. Laurene Landon on melkoisen ruma eikä näyttelijätaitojakaan tunnu hirveästi löytyvän. Sivurooleissa nähdään kasarileffoista tutut Richard Roundtree poliisipäällikkönä ja William Smith poliisikapteenina. Pienessä cameoroolissa nähdään myös Sam Raimi.
Maniac Copissa on kuitenkin todella hyviäkin hetkiä. Esim. kun poliisia pelkäävä nainen ampuu nuorta poliisia otsaan ilman mitään varoitusta, alun kohtaukset joissa mielipuoli kyttä murhaa ihmisiä ja lähikuvat uniformuaan pukevasta mielipuoli kytästä. Myös mielipuoli kytän muistelukohtaukset olivat hyviä ja kivan verisiä. Robert Z'Darin kasvoja ei ole hirveästi tarvittu edes maskeerata, miehen leuka etenkin on jo valmiiksi erikoistehoste. Verta ja gorea riitti muutenkin ihan kiitettävästi. Viilletty kurkku, luoti otsan läpi, kaula paskaksi kuristamalla, viiltohaavoja kasvoihin, jne. Lopussa pistetään kiitettävästi kyttiä kylmäksi hirttämällä ja veitsellä iskemällä. Lopussa on myös autotakaa-ajo, mutta se on pilattu liialla pituudella. Kohtauksesta olisi voitu leikata pois helposti pari minuuttia.
Elokuvan ohjasi William Lustig, joka muistetaan elokuvistaan Maniac ja Vigilante, sekä tietysti Maniac Copin ja sen kahden jatko-osan ohjaajana. Miehen ohjauksista katsomisen arvoisia voisivat olla myös Hit List, Relentless, The Expert ja Uncle Sam. Lustig ohjasi 70-luvulla pari pornoleffaakin ja vilahtaa tässä Maniac Copissa pienessä cameossa. Larry Cohen käsikirjoitti ja tuotti elokuvan. Larryhan on käsikirjoittanut ja tuottanut lukuisia elokuvia. Hänen ohjauksista tunnetuimpia ovat It's Alive (ja sen jatko-osat), God Told Me To, Full Moon High, Q ja The Stuff.
Maniac Cop nauttii pienoisesta kulttisuosiosta, enkä ihmettele miksi, mutta valitettavasti se on elokuvana aika laimea tapaus. En muista olenko jatko-osia koskaan katsonut (mahdollisesti olen), joten ne voisi katsella jossain vaiheessa vielä. Mutta tätä ensimmäistä osaa tuskin enää uudestaan katson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti