keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sint


Sint (2010)
Ohjaus: Dick Maas
Käsikirjoitus: Dick Maas
Näyttelijät: Huub Stapel, Egbert Jan Weeber, Caro Lenssen, Madelief Blanken, Bert Luppes, Ben Ramakers
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 83
Pisteet: ****
Mainio kauhukomedia.
Legendan mukaan Pyhä Nikolaus saapuu 23 vuoden välein kaappaamaan pikkulapsia ja tappamaan aikuisia joulukuun 5. päivänä kuun ollessa täysi. Teinipoika Frank (Egbert Jan Weeber) valmistautuu samaisena päivänä heittämään työkeikkaa pyhäksi nikolaukseksi pukeutuneena. Pahaksi onneksi legenda osoittautuu todeksi, kun Pyhä Nikolaus (Huub Stapel) tappaa Frankin ystävät Mustien Pekkojensa kanssa. Frankia syytetään murhista, mutta poliisina toimiva Goert (Bert Luppes) tietää paremmin, sillä Pyhä Nikolaus murhasi hänen vanhempansa vuosia aiemmin. Hän on yrittänyt varoittaa Amsterdamin poliisia tulevasta vaarasta, mutta näitä kiinnostaa enemmän asian peittely. Niinpä Goert ja Frank joutuvat taistelemaan yksin Pyhää Nikolausta ja tämän Mustia Pekkoja vastaan. Päät ja kädethän siinä sitten katkeilee.
Dick Maas muistetaan parhaiten 80-luvulla tekemistään elokuvista De Lift ja Amsterdamned. Niistä olen nähnyt ensiksi mainitun ja pitäisi myös Amsterdamned katsella. Maas on kyllä loisto ohjaaja. Tässä meno on mukavan vikkelää ja humoristista. Kuvauksessa on vähän samaa hauskuutta kuin Peter Jacksonin varhaisohjauksissa. De Liftissä ja Amsterdamnedissa näytellyt Huub Stapel nähdään myös tässä Pyhän Nikolauksen roolissa. Hahmon kohtaukset ovat sopivan paskasti tietokoneella tehtyjä ja sopivat hyvin elokuvan muuhun tunnelmaan. Tällä kertaa paskuus ei siis ole huonous, joskus näinkin päin. Kestoa elokuvalla on alle puolitoista tuntia, joten turhaa paskanjauhantaa tästä ei löydy. Juonikuvio on sopivan yksinkertainen ja hahmot toimivia. Mieleen jäi etenkin Frank, Goert, heidän perässään ollut poliisi Van Dijk (Ben Ramakers) ja Frankin tyttöystävä Lisa (Caro Lenssen).
Verta ja suolenpätkiä roiskui kivasti ja meno muistutti siinäkin mielessä Peter Jacksonin varhaisohjauksia. Elokuvan mainosjuliste herätti kohua Hollannissa kun joidenkin lapsien huolestuneet vanhemmat haastoivat tekijät oikeuteen ja pyysivät poistamaan liian pelottavan julisteen katujen varsilta Pyhään Nikolaukseen uskovien lapsien takia. Oikeus oli kuitenkin tekijöiden puolella ja Dick Maas huomautti kyseisten lapsien vanhempien voivan kertoa naperoilleen ettei julisteessa ole se oikea Pyhä Nikolaus kun kerta pystyivät kertomaan että Pyhä Nikolaus olisi olemassa. Seuraavaksi Dick Maasilta on tulossa trilleri Quiz, joka vaikuttaa myös hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti