perjantai 16. maaliskuuta 2012

Kuuma nuoriso


Porky's (Kuuma nuoriso) (1982)
Ohjaus: Bob Clark
Käsikirjoitus: Bob Clark
Näyttelijät: Dan Monahan, Mark Herrier, Wyatt Knight, Roger Wilson, Cyril O'Reilly, Tony Ganios, Kaki Hunter, Kim Cattrall, Nancy Parsons, Scott Colomby, Boyd Gaines, Doug McGrath, Susan Clark, Art Hindle, Wayne Maunder, Chuck Mitchell, Alex Karras
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 77
Pisteet: ***½
Ihan mainio teiniseksikomedia.
Eletään vuotta 1954. Joukko floridalaisen lukion oppilaita lähtee joukolla Porky's yökerhoon, jossa olisi tarkoitus saada pillua huorilta. Etenkin kalunsa pituutta joka aamu mittaava Pee Wee (Dan Monahan) on innoissaan kun vihdoin pääsee neitsyydestään. Mutta perillä he joutuvatkin paikan omistajan, läskin Porky Wallacen (Chuck Mitchell) nolaamaksi ja tämän punaniskasheriffiveljen (Alex Karras) kiusaamaksi. Mutta näitähän tyyppejä ei moiset juntit kuseta ja niinpä Porkya ja tämän veljeä odottaa katala kosto. Samaan aikaan oppilaat pilailevat myös toistensa kustannuksella ja tirkistelevät tyttöjä suihkussa. Tyttöjen läski liikuntamaikka Balbricker (Nancy Parsons) on kuitenkin veltostuttamassa heidän mulkkunsa. Yksi poikien liikuntamaikoista puolestaan yrittää selvittää miksi neiti Honeywelliä (Kim Cattrall) kutsutaan Lassieksi.
Teinikomediat olivat suosiossa 80-luvulla, etenkin teiniseksikomediat. Porky's, eli suomeksi Kuuma nuoriso on lajityypin ykkösleffa monien mielestä. Se aloitti 80-luvulla teiniseksikomediabuumin ja on edelleen yksi Kanadan menestyneimmistä elokuvista. Kyseessä on siis kanadalaisen tuotantoyhtiön tuottama elokuva, vaikkakin kuvaukset tehtiin Amerikassa, Floridassa tarkemmin ottaen. Bob Clarkin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva sijoittuu 50-luvulle ja perustuu Bobin omiin nuoruuskokemuksiin. Pillun perässä tyypit ovat silloinkin juosseet ja hassutelleet samalla toistensa kustannuksella. Tätä kuvataankin elokuvassa oikein mukavasti. Itse muistan tämän omasta lapsuudesta elokuvana, jota en saanut katsoa ja joka siksi herätti kiinnostusta. En muista milloin olen tämän ensimmäistä kertaa katsonut, mutta ilmeisesti joskus 90-luvulla. Julistekuva, jossa tyypit katsovat suihkuverhon takaa suihkussa olevaa naista on jäänyt kivasti mieleen.
Varsin kiltti elokuva tämä kuitenkin on, vaikkakin alastomuuttakin toki löytyy. Tytöt ovat suihkussa ilman rihman kiertämää ja tuohon aikaan karvoja ei vielä ajeltu pois. Ja kyllähän tuo suihkukohtaus aika klassikko on edelleen, se on myönnettävä. Balbricker vetämässä reiästä työntyvää kalua on aikamoisen hauska, puhumattakaan seuraavasta kohtauksesta, jossa kyseinen mamma yrittää saada rehtorin pistämään nuorukaiset alasti riviin, jotta voisi tunnistaa kalun perusteella kuka seinän takana tirkisteli. Näyttelijäsuorituksista kuvastuu mukava henki, joka kuvauksissa on ollut. Kaikilla tuntuu olevan kivaa ja sama tunne tulee katsojallekin. Etenkin Dan Monahan on Pee Ween roolissa mainio. Tony Ganios jää myös hyvin mieleen isokaluisena Anthony Tuperellona. Eikä pidä unohtaa Kim Cattrallia ulvomassa pyykkihuoneessa. Jatko-osia tehtiin kaksi, Bob Clark ohjasi ensimmäisen, Porky's II: The Next Dayn ja James Comack toisen, Porky's Revengen. Elokuva sai ensi-iltansa Kanadassa ja Amerikassa 19. maaliskuuta 1982, eli lähes tasan 30 vuotta sitten. Itse synnyin samana vuonna. Suomessa ensi-ilta oli vasta 4. helmikuuta 1983.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti