sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Tirkistelyssä: Phoebe Cates


Phoebe Belle Cates syntyi New Yorkissa 16. heinäkuuta 1963. Hänen isänsä Joseph Cates oli tunnettu Broadway-tuottaja ja suvusta löytyy muitakin kulttuurialan osaajia. Phoebe halusi ryhtyä tanssijaksi ja opiskelikin balettia, mutta joutui lopettamaan sen 15-vuotiaana loukkaannuttuaan. Sen jälkeen Phoebe kokeili tehdä mallinhommia kunnes siirtyi näyttelemään. Hän oli 17-vuotias, kun näytteli ensimmäisessä elokuvaroolissaan elokuvassa Paradise (Paradise – rakkauden keidas), jossa esiintyi täysin alasti useissa kohtauksissa. Phoebe katuu kuitenkin kyseistä elokuvaroolia edelleen, eikä edes suostunut mainostamaan elokuvaa sen valmistuttua. Samana vuonna, eli 1982, Phoebe näytteli tunnetuimmassa elokuvaroolissaan elokuvassa Fast Times at Ridgemont High (Kuumat kinkut), joka oli varsin suosittu teinikomedia ja on nykyään vielä suositumpi. Yksi syy suosioon on kohtaus, jossa Phoebe nousee uima-altaasta ja paljastaa paljaat rintansa. Tuon elokuvan tekemisestä Phoebe sentään nautti.
Paradise
Vuonna 1983 Phoebe näytteli kahdessa elokuvassa, tv-elokuvassa Baby Sister (Tuhma pikkusisko) ja teinikomediassa Private School (Yksityiskoulu). Vuonna 1984 valmistui tv:lle tehty minisarja Lace (Pitsiä) ja mainio Joe Danten ohjaama kauhukomedia Gremlins (Riiviöt), joista viimeksi mainittu on Fast Times at Ridgemont Highin ohella Phoeben elokuvista tunnetuin. Vuonna 1985 Phoebe nähtiin minisarjan jatko-osassa Lace II ja vuonna 1987 elokuvassa Date with an Angel (Treffit enkelin kanssa). Vuonna 1988 Phoebe näytteli Michael J. Foxin tähdittämässä draamassa Bright Lights, Big City (Manhattanin valot) ja vuonna 1989 valmistui elokuvat Shag (Shag – 60-luvun kuuma tanssi) sekä Heart of Dixie.
Paradise
Vuonna 1990 Phoebe nähtiin tv-elokuvassa Largo Desolato ja pikkuroolissa rikoskomediassa I Love You to Death (Rakastan sinut kuoliaaksi). Samana vuonna valmistui myös Gremlins 2: The New Batch (Gremlins 2 – uusi pesue), jossa Phoebe nähtiin jälleen samassa roolissa kuin ensimmäisessäkin osassa. Vuonna 1991 Phoebe näytteli fantasiakomediassa Drop Dead Fred (Riiviö-Fred), vuonna 1993 draamakomediassa Bodies, Rest & Motion ja vuonna 1994 draamakomediassa Princess Caraboo (Prinsessa Caraboo). Phoebe oli mennyt näyttelijä Kevin Klinen kanssa naimisiin vuonna 1989 ja ryhtyi kokoaikaiseksi perheäidiksi saatuan kaksi lasta, ensimmäisen vuonna 1991 ja toisen vuonna 1994. Vuonna 2001 Phoebe näytteli vielä kerran The Anniversary Party (Pirunmoiset pirskeet) elokuvassa, jonka teki palveluksena parhaalle ystävälleen, Jennifer Jason Leighille, mutta ei aio enää palata näyttelemään sen jälkeen. Nykyään Phoebe pyörittää Blue Tree nimistä puotia New Yorkin Madison Avenuella, joten jos haluaa nähdä Phoeben paljaat tissit, on paras suunnata sinne, tosin eipä taida tissejään näyttää enää muille kuin miehelleen.
Fast Times at Ridgemont High
Phoebe Cates ehti olla 80-luvulla erittäin suosittu teinitähti, joka esiintyi myös useissa teinilehdissä ja sai kokea tähtenä olemisen ihanuuden ja varmaan karuudenkin, mutta siirtyi sittemmin kokopäiväiseksi kotiäidiksi. Hänen paljaat rintansa kuitenkin elävät kirkkaina kaikkien 80-luvulla teineinä olleiden muistoissa ja voihan niitä toki katsella edelleen dvd:ltä ja blu-raylta, hidastettuna ja pysäytyskuvalla.


Linkit:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti