tiistai 17. heinäkuuta 2012

Vuosaari


Vuosaari (Naked Harbour) (2012)
Ohjaus: Aku Louhimies
Käsikirjoitus: Mikko Kouki, Aku Louhimies, Niina Repo
Näyttelijät: Amanda Pilke, Laura Birn, Matleena Kuusniemi, Mikko Kouki, Jasper Pääkkönen, Pekka Strang, Eemeli Louhimies, Lenna Kuurmaa, Doegracias Masomi, Sean Pertwee, Alma Pöysti, Aino Louhimies, Taneli Mäkelä, Meri Nenonen, Teemu Heino, Topi Tarvainen, Sulevi Peltola, Konsta Mäkelä, Jekaterina Novosjolova, Pertti Sveholm, Kati Outinen
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 182
Pisteet: **
Idioottien elämää talvisessa Helsingissä.
Aku Louhimiehen ohjaama Vuosaari on eräänlainen jatko-osa hänen aiemmalle elokuvalleen Paha maa, jossa seurattiin useiden ihmisten elämään vaikuttavaa tapahtumaketjua. Kyseistä elokuvaa en ole vielä nähnyt, joten yhtäläisyyksistä osaa sen kummemmin kertoa. Siinä oli kuitenkin ilmeisesti hieman selkeämpi juoni kuin tässä Vuosaaressa, jossa seurataan Helsingissä asuvien ihmisten elämää, joita kaikkia yhdistää halu tulla rakastetuksi. Aleksi (Topi Tarvainen) rakastaa Max-koiraansa yli kaiken, hänen viiniä litkivä äitinsä (Meri Nenonen) taas ei tunnu rakastavan ketään. Milla (Amanda Pilke) haluaa olla taviksen sijaan julkkis ja on valmis tekemään mitä tahansa sen eteen, jonka ilmaisee varsin suorasti myös valokuvaaja Andersille (Jasper Pääkkönen). Millan naapurissa asuva Waltteri (Eemeli Louhimies) taas tulee kiusatuksi koulussa venäläisyytensä takia ja alkaa hautoa pahoja aikeita kiusaajiensa varalle. Meren rannalla asuvien Laurin (Pekka Strang) ja Saran (Matleena Kuusniemi) avioliitto alkaa olla päätöspisteessä ja Laurilla onkin jo seksisuhde Viivin (Lenna Kuurmaa) kanssa. Kaljamahainen Pertti (Mikko Kouki) yrittää saada poikansa Teemun (Teemu Heino) treenaamaan kanssaan. Marika (Alma Pöysti) haluaa kertoa läheisilleen rakastavansa heitä. Makella (Doegracias Masomi) on rahat vähissä ja hän on velkaa vähän joka puolelle, tyttöystävä Iiriksen (Laura Birn) ainaiset valituksetkaan eivät oikein auta, kunnes Maken isoisä (Konsta Mäkelä) tarjoaa ratkaisua rahavaikeuksiin. Amerikkalainen Robert (Sean Pertwee) saapuu myös kylmään Helsinkiin ja ikävöi perhettään.
Ensinnäkin hahmoja oli aivan liikaa. Osan olisi voinut poistaa ja keskittyä noin puoleen hahmoista ja kertoa järkevämmin heidän tarinansa. Nyt tässä ei pystynyt keskittymään oikein keneenkään. Poistettavien joukkoon olisi kelvannut ainakin Sean Pertween esittämä Robert, ei nimittäin juuri minkäänlaista kiinnostavuutta koko hahmossa, Alma Pöystin esittämä Marika, joka kertoili noloja latteuksia Aino Louhimiehen esittämälle tyttärelleen, sekä Pekka Strangin, Matleena Kuusniemen ja Lenna Kuurmaan esittämien hahmojen kolmiosuhde. Jälkimmäisestä olisi kenties saanut lyhytelokuvan tai jonkun tunnin mittaisen tv-elokuvan, mutta tähän se ei oikein tuntunut sopivan. Toinen iso ongelma oli helvetin typerästi kirjoitetut dialogit ja muutoinkin hahmojen käytös. Tosin tarkoituksena olikin nimenomaan kuvata tyhmien ihmisten elämää, joten siinä mielessähän tämä oli oikein osuva elokuva. Toisaalta ei käsikirjoittajien tarvitse olla yhtä tyhmiä kuin esitettyjen hahmojen, vaan vaikkapa kuvata heitä ironisesti, mallia voi ottaa esim. hongkongilaisen Johnnie Ton ohjaamista elokuvista. Koska kyseessä oli Aku Louhimiehen ohjaama elokuva, on siinä tottakai runsaasti alastomuutta ja seksiä. Parhaiten Helmiä ja sikoja elokuvan suloisen viattomana Saarana muistettava Amanda Pilke nähdään täysin ilman vaatteita yhdessä panokohtauksista. Alasti nähdään myös lutkamaisesti pukeutuva ja käyttäytyvä Laura Birn. Strang, Kuusniemi ja Kuurmaa nähtiin myös alasti saunassa. Mikko Kouki esitteli ylpeänä rasvaista kaljamahaansa ja yritti runkata kulliaan pystyyn eräässä kohtauksessa.
Yksi elokuvan hahmoista, Antti Luusuaniemen esittämä vapaaottelija, päätettiin siirtää kokonaan omaksi elokuvakseen leikkausvaiheessa, joten tulossa on eräänlainen jatko-osa myös tälle elokuvalle. Sen kuvaamista jatketaan mahdollisesti tänä syksynä ja ensi-ilta olisi vuonna 2013. Silloin Louhimieheltä on tulossa myös rikoselokuva Elävien kirjoihin jonka pääosia esittävät Mikko Leppilampi ja Pirkka-Pekka Petelius.

1 kommentti: