lauantai 31. maaliskuuta 2012

Porkyn kosto


Porky's Revenge (Porkyn kosto) (1985)
Ohjaus: James Komack
Käsikirjoitus: Ziggy Steinberg
Näyttelijät: Dan Monahan, Wyatt Knight, Tony Ganios, Mark Herrier, Kaki Hunter, Scott Colomby, Nancy Parsons, Chuck Mitchell, Rose McVeigh, Fred Bunch, Wendy Feign, Eric Christmas, Ilse Earl, Kim Evanson, Bill Hindman, Nancy Hassinger, Heidi Helmer, Nancy Valen, Donna Rosea, Adrianne Walbridge, Doreen Murphy, Laura Tracy, Sandy Mielke
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 88
Pisteet: ***
Ihan kivaa viihdettä, kuten aiempikin jatko-osa.
Tyttöjen liikuntamaikka Ballbricker (Nancy Parsons) saa Pee Ween (Dan Monahan) ja kumppanit kiinni pornon katsomisesta koulun kirjastossa ja sillä aikaa kun rehtori Carter (Eric Christmas) miettii mitä keksii rangaistukseksi, pojat taistelevat tiukasti koulujen välisestä mestaruudesta koripallossa. Huutosakkitytöt lupaavat pojille jopa orgiat, jos he onnistuvat voittamaan. Tosin tytöillä on vähän erilaiset orgiat mielessä kuin kiimaisilla pojilla. Pee Wee puolestaan rakastuu ruotsalaiseen vaihto-oppilas Ingaan (Kimberly Evanson), jonka paljaista rinnoista näkee enneuntakin. Todelliset ongelmat aiheuttavat kuitenkin Anthony Tuperelloa kiusaava biologian opettaja Webster (Rose McVeigh), joka pervoilee naimisissa olevan koulukuraattori Dobishin (Fred Buch) kanssa Pee Ween isoäidin naapurissa sekä nykyään yöklubia jokilaivalla pyörittävä Porky Wallace (Chuck Mitchell), joka kiristää poikia häviämään koripallomestaruusottelun. Tämähän ei tietysti pojille käy.
Aiempien osien ohjaaja Bob Clarkilla oli kiireitä Sylvestar Stallonen tähdittämän Rhinestone elokuvan parissa, joten Ziggy Steinberg sai tehtäväkseen käsikirjoittaa tämän kolmannen osan ja Clark suuttui kun homma tehtiin hänen selkänsä takana, eikä halunnut sen jälkeen olla missään tekemisissä tämän elokuvan kanssa. Ohjaajaksi palkattiin 60-luvulla The Green Hornet ja Salainen agentti 86 sarjojen jaksoja ohjannut James Komack. Rooleissa nähdään jälleen tutut näyttelijät ja tällä kertaa myös Porky palaa elokuvan nimen mukaisesti kostamaan. Porkyn osuus on kuitenkin lopulta aika pieni, mikä on tavallaan hyväkin, sillä ei hahmosta oltaisi tässä hirveästi enempää järkevää juttua saatukaan irti. Enemmän keskitytään poikien hassutteluihin, joita taas riittää. Meno alkaa kuitenkin jo selkeästi olla hieman vaisumpaa ja hengettömämpää kuin aiemmissa osissa, joten ei ihme että tämä jäi sarjan viimeiseksi osaksi. Näyttelijät olivat melkoisen selkeästi liian vanhoja rooleihinsa ja aiemmissa osissa, mutta tässä ikä alkaa näkymään vieläkin selvemmin. Etenkin Anthony Tuperelloa esittävä Tony Ganios on turvonnut melkoisesti viime näkemältä.
Dan Monahan on jälleen Pee Ween roolissa elokuvan keskeinen hahmo, jolle sattuu ja tapahtuu. Jostain syystä Pee Ween ja Kaki Hunterin esittämän Wendyn suhde on tässä unohdettu kokonaan ja Pee Wee pokaileekin ruotsalaista vaihto-oppilasta, jonka paljaita tissejä kyllä esitellään mukavasti alussa ja lopussa. Eli eipä haittaa vaikka tuo aiemmista osista tuttu suhdekuvio on jäänyt tässä pois, ei se nimittäin mikään hirveän uskottava ollut aiemminkaan. Muutenkin tässä oli tehty vähän erilailla asioita kuin edellisessä osassa, mikä oli ihan hyvä juttu. Nakuilua oli tässä enemmän kuin edellisessä osassa ja muijat olivat kauniinpia katsella. Ruotsalaisen vaihto-oppilas Ingan roolissa ollut Kimberly Evanson sekä biologian opettaja Websteriä esittänyt Rose McVeigh vastasivat tässä nakuilusta. Ja molempia kelpasi katsella. Kimberly on nuori terhakka blondi ja Rose kiimainen mature. Porkyn tytärtä esittänyt Wendy Feign tietysti myös nakuili hieman leikkiessään Anthony Tuperellon kanssa.
Kokonaisuutena Porky's trilogia on melkoisen viihdyttävä tapaus, ehkä tulee vielä katseltua kaikki osat uudestaankin jossain vaiheessa. Ykkönen on paras ja nämä jatko-osat aika samaa tasoa. Nakuilun osalta ykkönen ja tämä kolmonen ovat aika samaa tasoa, ehkä ykkönen kuitenkin parempi siltäkin osin. Tai no, oli tässä kyllä todella hyvät tissit näytillä, eli vaikea oikestaan päättää.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sint


Sint (2010)
Ohjaus: Dick Maas
Käsikirjoitus: Dick Maas
Näyttelijät: Huub Stapel, Egbert Jan Weeber, Caro Lenssen, Madelief Blanken, Bert Luppes, Ben Ramakers
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 83
Pisteet: ****
Mainio kauhukomedia.
Legendan mukaan Pyhä Nikolaus saapuu 23 vuoden välein kaappaamaan pikkulapsia ja tappamaan aikuisia joulukuun 5. päivänä kuun ollessa täysi. Teinipoika Frank (Egbert Jan Weeber) valmistautuu samaisena päivänä heittämään työkeikkaa pyhäksi nikolaukseksi pukeutuneena. Pahaksi onneksi legenda osoittautuu todeksi, kun Pyhä Nikolaus (Huub Stapel) tappaa Frankin ystävät Mustien Pekkojensa kanssa. Frankia syytetään murhista, mutta poliisina toimiva Goert (Bert Luppes) tietää paremmin, sillä Pyhä Nikolaus murhasi hänen vanhempansa vuosia aiemmin. Hän on yrittänyt varoittaa Amsterdamin poliisia tulevasta vaarasta, mutta näitä kiinnostaa enemmän asian peittely. Niinpä Goert ja Frank joutuvat taistelemaan yksin Pyhää Nikolausta ja tämän Mustia Pekkoja vastaan. Päät ja kädethän siinä sitten katkeilee.
Dick Maas muistetaan parhaiten 80-luvulla tekemistään elokuvista De Lift ja Amsterdamned. Niistä olen nähnyt ensiksi mainitun ja pitäisi myös Amsterdamned katsella. Maas on kyllä loisto ohjaaja. Tässä meno on mukavan vikkelää ja humoristista. Kuvauksessa on vähän samaa hauskuutta kuin Peter Jacksonin varhaisohjauksissa. De Liftissä ja Amsterdamnedissa näytellyt Huub Stapel nähdään myös tässä Pyhän Nikolauksen roolissa. Hahmon kohtaukset ovat sopivan paskasti tietokoneella tehtyjä ja sopivat hyvin elokuvan muuhun tunnelmaan. Tällä kertaa paskuus ei siis ole huonous, joskus näinkin päin. Kestoa elokuvalla on alle puolitoista tuntia, joten turhaa paskanjauhantaa tästä ei löydy. Juonikuvio on sopivan yksinkertainen ja hahmot toimivia. Mieleen jäi etenkin Frank, Goert, heidän perässään ollut poliisi Van Dijk (Ben Ramakers) ja Frankin tyttöystävä Lisa (Caro Lenssen).
Verta ja suolenpätkiä roiskui kivasti ja meno muistutti siinäkin mielessä Peter Jacksonin varhaisohjauksia. Elokuvan mainosjuliste herätti kohua Hollannissa kun joidenkin lapsien huolestuneet vanhemmat haastoivat tekijät oikeuteen ja pyysivät poistamaan liian pelottavan julisteen katujen varsilta Pyhään Nikolaukseen uskovien lapsien takia. Oikeus oli kuitenkin tekijöiden puolella ja Dick Maas huomautti kyseisten lapsien vanhempien voivan kertoa naperoilleen ettei julisteessa ole se oikea Pyhä Nikolaus kun kerta pystyivät kertomaan että Pyhä Nikolaus olisi olemassa. Seuraavaksi Dick Maasilta on tulossa trilleri Quiz, joka vaikuttaa myös hyvältä.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Villit fiftarit - Porky's II

Porky's II: The Next Day (Villit fiftarit – Porky's II) (1983)
Ohjaus: Bob Clark
Käsikirjoitus: Roger Swaybill, Alan Ormsby, Bob Clark
Näyttelijät: Dan Monahan, Wyatt Knight, Mark Herrier, Roger Wilson, Cyril O'Reilly, Tony Ganios, Kaki Hunter, Scott Colomby, Nancy Parsons, Joseph Runningfox, Eric Christmas, Bill Wiley, Edward Winter, Cisse Cameron, Ilse Earl, Art Hindle, Anthony Pena,
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 78
Pisteet: ***
Yllättävän viihdyttävä jatko-osa.
Pojat ovat kostaneet Porkylle ja tämän sheriffiveljelle onnistuneesti ja Pee Wee (Dan Monahan) on saanut pillua Wendyltä (Kaki Hunter) ensimmäistä kertaa elämässään. Seuraavana päivänä pojat alkavat harjoittelemaan Shakespeare-näytelmää varten, jossa heillä on tärkeitä rooleja tai hommia kulissien takana. Ongelmia on tiedossa kun paikallinen pastori Bubba Flavel (Bill Wiley) haluaa kieltää esitykset, koska pitää Shakespearen näytelmiä hävyttöminä ja hänellä sattuu olemaan takanaan vankat tukijoukot. Myös paikalliset poliitikot alkavat liittyä samaan sakkiin, joten poikien on otettava selvää näiden omista hävyttömyyksistä ja kostettava. Ku Klux Klanin jäsenet taas haluavat kieltää esitykset, koska Romeon rooliin on valittu intiaani (Joseph Runningfox). Läski tyttöjen liikuntamaikka Balbricker (Nancy Parsons) liittyy myös Bubban kannattajiin, joten pojat keksivät myös hänelle erikoisen pilan. Pee Wee taas yrittää järjestää kavereilleen ryhmäseksiä ja tietysti asiat menevät vähän erilailla kuin on suunniteltu.
Porky's oli valtaisa menestys, joten jatko-osa tehtiin jo seuraavana vuonna. Menestys ei kuitenkaan ollut samaa luokkaa, vaikkei kyseessä hirveästi huonompi elokuva ole. Alastomuutta on vähempi ja muutenkin meno on aika erilaista, vaikkakin tunnelma pysyy hyvin samana. Bob Clark ohjasi myös tämän jatko-osan, mutta käsikirjoitusta tekivät Bobin lisäksi myös Roger Swaybill ja Alan Ormsby. Näyttelijät ovat pääosin samoja, Porkya esittänyttä Chuck Mitchelliä tässä ei tosin nähdä tällä kertaa laisinkaan. Hahmo palasi vasta kolmannessa osassa. Dan Monahan on jälleen oikein mainio Pee Ween roolissa ja mieleen jäävät myös Kaki Hunter Wendynä (hahmolla on tässä vähän enemmän ruutuaikaa kuin ensimmäisessä osassa), Nancy Parsonsin esittämä Balbricker ja alastomuudesta vastaava Cisse Cameron strippari Sandyn roolissa.
Juonessa on selvästi vakavuutta enemmän, vaikka tokihan sitä löytyi myös ensimmäisestä osastakin. Joseph Runningfox ja muutenkin intiaanit ovat aika vahvasti esillä. Ku Klux Klanin jäsenet kynitään ja pistetään juoksemaan alasti ja säädyllisyydestä pauhaavat kiihkouskovaiset osoittautuvat olevan säädyttömämpiä kuin pillun perässä juoksevat lukiopojat, puhumattakaan poliitikoista. Kaikki saavat mukavasti ansionsa mukaan. Mutta aikamoisen kilttiä menoa tämäkin nykyään jo on. Bob Clark teki uransa alussa muutaman kauhuleffan ja tässä hän pelleilee hieman asian kustannuksella kun yksi hahmoista naamioituu zombieksi.